Natuurmomenten

Natuurmomenten

Het meest eenvoudige ‘recept’ dat een dokter of andere zorgprofessional kan geven is “ga vaker de natuur in”. Veel mensen denken dat dit betekent dat ze naar buiten moeten gaan om meer te bewegen. Maar natuur op recept gaat niet over meer bewegen, maar over vaker contact maken met natuur.  Oftewel, zorgen voor meer natuurmomenten in het dagelijkse leven. Hoe doe je dat? Hieronder vind je tips voor  natuurmomenten die makkelijk te realiseren zijn en weinig moeite kosten.

Kijk en geniet

Alleen al kijken naar de natuur maakt blijer en gezonder. Dit geldt zelfs voor het kijken naar afbeeldingen van natuur of natuurvideo’s. Een blik op de natuur werpen kost weinig moeite en levert veel voordelen. Gun jezelf elke dag zo’n moment. Ga bijvoorbeeld eens met een kop koffie of thee voor het raam staan te kijken naar het uitzicht op een boom, struiken of bloemen. Of neem die kop koffie of thee mee naar buiten naar een plek in het groen en geniet van al het moois dat er te zien is. Geen groen in de buurt? Geen nood, je kunt altijd nog omhoog kijken, naar de zon, de wolken, de maan en de sterren. Of omlaag, naar het gras en mos tussen de tegels en straatstenen.

Haal natuur in huis

Zeker bij slecht weer is het niet altijd makkelijk om de stap naar buiten te maken. Geen nood, dat hoeft ook helemaal niet. Er zijn talloze manieren om binnen contact te maken met natuur. In de eerste plaats natuurlijk door je huis (of werkplek) te verrijken met planten. Dit hoeven niet alleen maar  de bekende potplanten te zijn. Er zijn veel andere mogelijkheden, zoals een plantenwand (eventueel zelf te maken, zie suggesties), hangplanten, of plantenrekken. Behalve met planten kun je je ook omringen met dieren. Gezelschap van een hond of kat is bewezen stress verlagend, net als kijken naar een aquarium.  Denk ook eens aan het maken van een bloemstuk, of boeket. Of een natuurhoekje met dingen uit het seizoen: bladeren, paddestoelen, mos, veren etc. Ook leuk om, eventueel samen met (klein)kinderen te doen: knutselen met kastanjes en andere voorwerpen uit de natuur.

Stap naar buiten

De wind in je haren, de zon op je huid. Of misschien zelfs de regen in je gezicht. De geuren en kleuren die passen bij het seizoen. Deze weldadige ervaringen liggen voor het grijpen zodra je de stap naar buiten maakt. Bij deze natuurmomenten gaat het niet om het bewegen of het opbouwen van de conditie. Als dat gebeurt, is het meegenomen. Het belangrijkste doel is om contact te leggen met de natuur, met alle zintuigen. Gun jezelf momenten van stilte en rust als buiten bent. Ga bijvoorbeeld eens zitten op een omgevallen boom en verwonder je over de kringloop van de natuur. Of loop eens met blote voeten door gras dat nog nat is van de ochtenddauw. Voor wie daar het geduld niet voor heeft: ga actief aan de slag en start met (moes)tuinieren  Terwijl je nuttig bezig bent ervaar je de natuur met alle zintuigen en profiteer je optimaal van de gezonde effecten. Geen tuin? Neem een volkstuin, of maak van je balkon een groene oase. Te veel moeite? Ga wildplukken en proef alles wat de natuur te bieden heeft, van rozebottels to vlierbloesem, bosbessen, beukennootjes en paardenbloem.